طراحی نرم افزار فرهنگ لغت خط میخی توسط سه پژوهشگر جوان مهابادی
این سه پژوهشگر جوان که امید امینی آذر، رحمان امینی آذر و شیرین خضری نام دارند پس از سه سال و شش ماه تلاش و تحقیقات گسترده موفق به طراحی این فرهنگ لغت چهار زبانه شدند و توانستند طرح خود را در دبیرخانه سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تایید کنند.
مسوول این تیم سه نفره روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: این نرم افزار قادر است انواع کتیبه های خط میخی دوران هخامنشی را به چهار زبان ( فارسی، کردی، انگلیسی و عربی ) رمزگشایی و ترجمه کند.
امید امینی آذر افزود: در این نرم افزار یک صفحه کلید به خط میخی در محیط برنامه قرار داده شده است که با آن می توان کلمات میخی را وارد برنامه کرد و سپس به صورت خودکار بعد از نوشتن دو حرف از کلمه، تمام کلماتی را که با آن دو حروف شروع می شوند را لیست و کلمات را به طور صحیح ترجمه می کند.
وی اضافه کرد: نرم افزار طراحی شده همچنین قادر است کلمات مهم را در محلی که کاربر تعیین می کند ذخیره کند.
وی گفت: صفحه کلید مجازی این برنامه به صورتی است که با فشردن کلیک ماوس بر روی هر حرف به تلفظ آن حرف نیز می توان گوش فرا داد.
امینی آذر گفت: با استفاده از این نرم افزار مشکل اصلی کنونی کاربران در ترجمه کتیبه های خط میخی دوران هخامنشی که همانا نداشتن اطلاعات کافی برای کسانی است که با خط میخی آشنایی ندارند مرتفع شده و علاقه مندان و پژوهشگران رشته باستان شناسی می توانند کتیبه های خط میخی را رمزگشایی و ترجمه کنند.
وی با اشاره به اینکه این نرم افزار می تواند بر روی تمام سیستم های عامل ویندوز 7 و 8 و xp اجرا شود افزود: صرفه جویی در وقت، کاهش هزینه ها (خرید کتاب، استفاده از اینترنت)، کاربرد آسان، عاری بودن از هر گونه خطا و اشتباه در معنی کلمات، کاربردی شدن آن برای گردشگران و عموم مردم در بناهای تاریخی و توانایی در خواندن متون میخی بدون نیاز به راهنما در محل های تاریخی از جمله مزایای این نرم افزار است.
تاییدییه فنی این نرم افزار به شماره 205818 از سوی دبیرخانه شورای عالی انفورماتیک سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور صادر شده است.
شیرین خضری دانشجوی دکترای هوش مصنوعی، امید امینی آذر کارشناس نرم افزار و رحمان امینی آذر کارشناس ارشد معماری اعضای این تیم سه نفره را تشکیل می دهند.
خطوط میخی گونه های گوناگونی دارند که برای نوشتن زبانهای مختلف به کار می روند و شامل خطوط میخی پارسی باستان، سومری، اکدی، ایلامی، بابلی و اوگاریتی است.
همه خطوط میخی که تاکنون رمزگشایی شده اند از چپ به راست نوشته می شوند و برخی باور دارند که این خط که سازنده آن سومریان هستند در دوره باستان در همه کشورهای آسیای غربی به کار می رفته است.
شهرستان مهاباد با 215 هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است.